Sügavate Juurtega Eesti Köök: Ahjuliha koos Kartulite Ja Porganditega

Sissejuhatus

Eesti köök on rikas oma lihtsuses. Ajast aega on eestlased pidanud lugu kodumaistest toiduainetest ja lihtsatest, kuid maitsvatest roogadest. Üks selline roog, mis toob esile Eesti toiduvalmistamise traditsioonid, on ahjus küpsetatud liha koos kartulite ja porganditega. See toitev eine on juba aastasadu olnud Eesti perede söögilaual, sobides nii argipäeva kui pühapäevalauale.

Alljärgnevalt tutvustame samm-sammult, kuidas valmistada seda sooja südamega rooga, mis on nii lihtne, ent ometi nõnda rikkalik maitsetelt. Nõu valmistamine võtab aega, kuid on suurepärane näide sellest, kuidas mõne lihtsa komponendi koosmõju suudab luua tõelise maitseelamuse.

Sisu

Koostisosad:

  • 1,5 kg sea- või veiseliha (nt abatüki või kaelakarbonaadi)
  • 1,5 kg kartuleid
  • 500 g porgandeid
  • 2 suurt sibulat
  • 5-6 küüslauguküünt
  • 3 spl õli (päevalille- või rapsiõli)
  • 2 tl soola
  • 1 tl musta pipart
  • 2 loorberilehte
  • 500 ml lihapuljongit või vett
  • Värsket tilli või peterselli kaunistamiseks

Juhised

  1. Eeltöö: Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Puhasta liha ja tupsuta see kuivaks köögipaberiga. Maitsesta liha soola ja pipraga ühtlaselt igalt poolt.

  2. Praadimine: Kuumuta suures ahjupotis või raudpannil õli. Pruunista liha igast küljest kõrgel kuumusel, et tekiks kena kuldne koorik. See aitab liha mahlad lukustada ja annab valmivale road rohkem maitsenüansse.

  3. Köögiviljade ettevalmistamine: Koori kartulid ja porgandid ning lõika need suupärasteks tükkideks. Puhasta ja haki sibulad ning küüslauguküüned.

  4. Ahju panemine: Tõsta pruunistatud liha potist välja ja jäta kõrvale. Lisa potti veidi õli ning kuumuta sibulat ja küüslauku, kuni need on klaasjad. Lisa seejärel kartulid ja porgandid, sega ja küpseta mõned minutid.

  5. Küpsetamine: Aseta liha köögiviljade peale, lisa loorberilehed ning kalla peale puljong või vesi. Kata pott kaanega ning aseta siis eelsoojendatud ahju. Küpseta 2-3 tundi.

  6. Valmimine: Kontrolli liha küpsust – kui liha on pehme ja kergesti lõigatav, on roog valmis. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Eemalda loorberilehed.

Serveerimine

Lõigake liha portsjoniteks ja jagage see koos köögiviljadega taldrikutele. Puistake peale värskelt hakitud tilli või peterselli.

Kokkuvõte

Klassikaline ahjuliha koos kartulite ja porganditega on Eesti köögi üks alustalasid. Lihtsate koostisosade ja aeglase küpsetamismeetodi abil valmib maitseküllane roog, mis kindlasti toob rõõmu igale sööjale. Selle roa valmistamine on suurepärane viis austada vanu traditsioone ja nautida koos perega ühist söömaaega. Proovi juba täna ja saa osa Eesti köögi hõrgutavatest maitsetest!