Hõrgutav Klassikaline Eesti Seljanka

Eesti köök on oma olemuselt rikkalik ja mitmekülgne, kombineerides lihtsaid, kuid toitvaid koostisosi, mis kokku moodustavad maitsvaid ja südantsoojendavaid roogi. Üheks selliseks armastatud ja traditsiooniliseks toiduks on seljanka, mis on pärit Venemaalt, kuid on endale kindla koha leidnud eestlaste toidulaual. See intensiivse maitsega supp on ideaalne külma ilma või suure nälja leevendaja, kombineerides rikkalikke lihatooteid hapukate ja magusate maitsetega. Alljärgnevalt toon välja samm-sammulise juhendi, kuidas valmistada klassikalist Eesti seljankat.

Koostisosad:

  • 300 g erinevaid lihatooteid (viinerid, keedusink, suitsuliha, sealiha)
  • 100 g suitsupeekonit
  • 2 suurt sibulat
  • 2 suurt porgandit
  • 2-3 kartulit
  • 1 punane paprika
  • 70 g tomatipastat
  • 1 liiter lihapuljongit või vett
  • 5-6 marineeritud kurki
  • 1 lahtine loorberileht
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • 1 tl jahvatatud paprikapulbrit
  • 6-8 tera vürtsi
  • Oliiviõli või muu taimeõli praadimiseks
  • Sool maitse järgi
  • Serveerimiseks hapukoor ja maitseroheline (till või petersell)

Sissejuhatus:

Eesti seljanka on supp, mis rikastab iga pidulauda või argipäeva toiduvalikut. Olles pärit Venemaalt, on seljanka Eestis saanud oma unikaalse käekirja läbi kohalike lemmiklihatoodete ja koduste maitseainete lisamise. Seljanka valmistamine nõuab küll veidi enam ettevalmistust ja aega võrreldes tavaliste suppidega, kuid tulemus on seda väärt – saad roa, mis soojendab, toidab ja pakub maitseelamusi kogu perele.

Seljanka valmistamise juhend:

Alustuseks tuleks ette valmistada kõik koostisosad – tükelda lihatooted, suitsupeekon, sibulad, porgandid, paprika ning koori ja tükelda kartulid ja marineeritud kurgid. Kõik komponendid peaksid oleid sellised, et oleks mugav neid süüa – ei liiga suured ega liiga väikesed tükid.

1. etapp: Lihasegu praadimine.

Kuumuta suurema poti põhjas veidi õli ning lisa sinna tükeldatud suitsupeekon. Prae peekonit mõni minut kuni see on muutunud krõbedaks. Seejärel lisa hakkliha või tükeldatud lihatooted. Prae liha segades, kuni see muutub kergelt pruuniks. Eemalda potist ning pane kõrvale.

2. etapp: Köögiviljade ettevalmistamine.

Sama poti põhjas, kus said praetud lihatooted, prae sibulaid, kuni need muutuvad kuldseks ja pehmeks. Seejärel lisa tükeldatud porgandid ja paprika, prae kergelt läbi. Lisada tomatipasta ning kuumuta kõike koos veel paar minutit.

3. etapp: Supi kokkusegamine.

Tagasi potti lisa eelnevalt praetud lihatooted, seejärel vala peale lihapuljong või vesi. Lisa puljongisse tükeldatud kartulid ja marineeritud kurgid ning maitseained – loorberileht, jahvatatud must pipar, paprikapulber ja vürtsiterad. Lase supil keema tõusta, seejärel keera kuumus maha ja hauta supp tasasel tulel umbes 20 minutit või kuni kartulid on pehmed.

4. etapp: Maitsestamine ja serveerimine.

Kui kartulid on supis pehmed, on aeg maitsestada supp lõplikult. Maitse ja vastavalt vajadusele lisa soola. Eemalda loorberileht ja vürtsiterad. Serveeri supp kuumalt, lisades igale portsjonile supilusikatäis hapukoort ja puista peale hakitud maitserohelist.

Kokkuvõte:

Eesti seljanka on imeline supp, mis ühendab endas mitmekesised maitsed ning pakub silmapaistvat täidlust ja naudingut igas suutäies. Olles valmistatud erinevate lihakomponentide ja köögiviljadega, sobib see vapustavalt hästi nii lõuna- kui ka õhtusöögiks, pakkudes kõhutäidet ning soojust kehale ja hingele. Serveeri klassikalist Eesti seljankat traditsiooniliselt hapukoore ja värske maitserohelisega ning naudi koos pere ja sõpradega.