Ehtne Eestimaine Klassika: Kartuli-suitsuräimevorm

Sissejuhatus

Kartuli-suitsuräimevorm on üks tõeliselt kodumaine roog, mis annab tunnistust Eesti rahva pikast kalapüügitraditsioonist ja armastusest kartuli vastu. See lihtne, kuid toitev küpsetis sobib suurepäraselt külmal ajal energiavarude taastamiseks ning pakub oma maalähedase maitsega tõelist maitseelamust. Siin on klassikaline Eesti retsept selle mõnusa toidukorra valmistamiseks.

Sisu

Koostisained

  • 1 kg kartuleid
  • 400 g suitsuräimi
  • 3 suurt sibulat
  • 200 ml rõõska koort (35%)
  • 100 g võid
  • Soola ja musta pipart maitse järgi
  • Riivitud juustu (näiteks Gouda või Eesti juust)
  • Värsket tilli serveerimiseks

Valmistamine

  1. Alusta roa valmistamist kartulite pesemisest ja koorimisest. Viiluta kooritud kartulid u 5 mm paksusteks viiludeks. Keeda kartuliviile soolaga maitsestatud vees umbes 3-5 minutit, et kartuleid eelküpsetada. See vähendab hilisemat ahjus küpsetamise aega.

  2. Koori ja viiluta sibulad. Pane pool võist pannile ja prae sibulaviile kuni need on klaasjad ja pehmed. Eemalda sibulad pannilt ja jäta kõrvale.

  3. Puhasta suitsuräimed nahast ja luudest. Kui räimed on väga soolased, võid neid eelnevalt leotada külmas vees umbes 30 minutit, et soolasust vähendada.

  4. Võta ahjuvorm ja määri see ülejäänud võiga. Seejärel lao vormi põhja esimene kiht kartuliviile, peale nõrgalt soolatud ja pipraga maitsestatud sibulaviile, seejärel suitsuräime tükke. Korda kihtide ladumist, kuni kõik ained on kasutatud, kuid jäta pealmiseks kihiks kartulid.

  5. Vala peale rõõsk koor ja puista peale riivitud juust. Juust annab küpsetisele kena kuldkollase pealispinna ja maitsva juustukooriku.

  6. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 °C juures umbes 40-50 minutit, kuni kartulid on pehmed ja pealmine kiht on kuldpruun.

  7. Võta valminud kartuli-suitsuräimevorm ahjust välja ja lase sellel enne lõikamist ja serveerimist veidi jahtuda. Lisa vahetult enne serveerimist peeneks hakitud värsket tilli.

Kokkuvõte

Kartuli-suitsuräimevorm on maitseküllane ja südantsoojendav Eesti köögi pärleid, mis toob lauale meie esivanemate tarkuse ja mererahva hinge. Olgu see argiõhtune õhtusöök või pidupäeva puhul valmistatud piduroog, suitsuräime ja kartuli kooslus rahuldab ka kõige nõudlikuma maitsemele. Naudi seda toiteväärtuslikku ja lihtsat, kuid ometigi rikkaliku maitsega klassikut koos pere ja sõpradega.