Ehe Eesti kartulisalat – põlvest põlve

Sissejuhatus

Eesti köök on tuntud oma lihtsate, kuid maitsvate ja koduste toitude poolest. Üks selline armastatud klassika on kartulisalat, mis on aastakümneid olnud asendamatu osaleja tähtpäevadel ning pereüritustel. Retsept varieerub tihti perest perre, kuid on olemas see fundamentaalne maitsete harmoonia, mis ühendab neid kõiki. Järgnev retsept põhineb traditsioonilisel Eesti kartulisalatil, kuhu on põimitud põlvest põlve antud nõuanded ja nipid.

Sisu

Koostisosad:

  • 1 kg kartuleid
  • 300 g keedetud porgandeid
  • 4 keskmise suurusega marineeritud kurki
  • 1 väike sibul
  • 200 g sinki või keeduvorsti
  • 4 keedetud muna
  • 200 g hapukoort
  • 150 g majoneesi
  • Sool, must pipar (maitse järgi)
  • Värske till (peotäis)
  • Võimalusel peotäis värskeid rediseid
  • Lisaks maitseroheliseks hakitud peterselli või murulauku

Valmistamine:

  1. Alusta kartulite keetmisest. Peske kartulid puhtaks ja keetke neid soolaga maitsestatud vees umbes 20 minutit või kuni kartulid on pehmed. Kontrolli küpsust kahvliga. Seejärel kurna ja lase neil jahtuda. Seejärel eemalda kartulikoored ja lõika kartulid umbes 1 cm suurusteks kuubikuteks.

  2. Keeda porgandid. Pese ja keeda porgandid samuti soolaga maitsestatud vees kuni need on pehmed, kuid mitte lagunevad. Jahuta, koori ja lõika väikesteks kuubikuteks.

  3. Marineeritud kurgid lõika samuti väikesteks kuubikuteks.

  4. Koorige sibul ja hakkige see peeneks. Kui soovid vähem teravat sibula maitset, võite hakkimise järel sibula külma vee all loputada.

  5. Sink või keeduvorst lõigatakse kuubikuteks. Kui kasutatakse sinki, siis eelistatavalt vähem suitsust ja mahedamat sorti.

  6. Keeda munad kõvaks, seejärel jahuta, koori ja haki need väikesteks tükkideks.

  7. Võta suur kauss, kuhu saad kõik koostisosad segada. Lisa kaussi jahutatud ja tükeldatud kartulid, porgandid, kurgid, sibul, sink või vorst ja tükeldatud munad.

  8. Valmista kaste. Selleks sega teises kausis kokku hapukoor ja majonees. Maitsesta vastavalt soovile soola ja pipraga. Kui soovid, võid lisada ka natuke sinepit või sidrunimahla, et muuta kaste veel maitsvamaks.

  9. Vala kaste salati peale ja sega kõik ettevaatlikult kokku. Tähtis on seda teha õrnalt, et koostisosad säilitaksid oma kuju ega muutuks püreeks.

  10. Lõpetuseks haki till, petersell või murulauk ja puista need salatile peale. Samuti võib lisada viilutatud rediseid, et tuua salatisse värsket tekstuuri ja värvilist aktsenti.

  11. Kata salat toidukile või kaanega ja lase tal külmkapis vähemalt paar tundi maitsestuda, parem veel üleöö. See võimaldab maitsetel seguneda ja süveneda.

Serveerimine:

Serveeri kartulisalatit jahutatult. See sobib nii eraldi roana kui ka näiteks grill-liha või kala kõrvale. Eesti kartulisalat on ka suurepärane piknikutoit, olles armastatud valik paljude suviste ürituste puhul.

Kokkuvõte

Eesti kartulisalat on igivana klassika, mis toob alati mälestused pidudest ning koosveedetud aegadest pere ja sõpradega. See lihtne ja kodune salat peidab endas rikkaliku maitsete paletti ning on tänuväärt roog iga laua jaoks. Ükskõik milliseks sündmuseks sa kartulisalatit valmistad, on see alati armastatud osa ühisest söömaajast. Võta hetk ja naudi neid lihtsaid, kuid imepäraseid maitseid, mis on meie kultuuriruumis olulised olnud juba aastakümneid.