Kohapealt püütud hõrgutis: ahjus küpsetatud räimefileed

Eesti köök on tihedalt seotud oma lihtsate, aga maitseküllaste kalatoitudega. Erilisel kohal on räim, mis on ajast aega olnud eestlaste toidulaual. Selle retseptiga valmivad ahjus küpsetatud räimefileed, mis on ühtaegu tervislikud ja maitsvad. Järgnev retsept on suurepärane näide sellest, kuidas kalast maksimaalselt maitset välja võluda, kasutades kodumaiseid maitseaineid ja pakkudes tõelist maitseelamust.

Koostisosad:

  • 500 g värskeid räimefileesid
  • 2 spl jahu
  • 1 tl soola
  • 1/2 tl musta pipart
  • 1/2 tl kuivatatud tilli
  • 1/2 tl purustatud küüslaugu graanuleid
  • 2 spl oliiviõli või sulatatud võid
  • Värskeid tillioksi ja sidrunilõike garneeringuks

Juhised:

Ettevalmistus

  1. Esmalt puhasta räimefileed külms vees ja kuivata majapidamispaberiga.
  2. Kuumuta ahi 200 kraadini.
  3. Sega väikeses kausis kokku jahu, sool, pipar, kuivatatud till ja küüslaugugraanulid.
  4. Kasta iga räimefilee maitseainesegusse, veendudes, et kala oleks üleni kaetud.

Küpsetamine

  1. Määri ahjuplaat õli või sulavõiga, et vältida kala külgejäämist.
  2. Aseta maitsestatud räimefileed ühe kihina ahjuplaadile.
  3. Nirista peale õli või pintselda sulavõiga.
  4. Küpseta eelkuumutatud ahjus 15-20 minutit või seni, kuni fileed on pealt kuldpruunid ja krõbedad.

Serveerimine

  1. Tõsta valminud fileed ettevaatlikult suurele vaagnale või otse serveerimistaldrikutele.
  2. Kaunista värskete tilliokste ja sidrunilõikudega.
  3. Naudi kohe soojalt, pakkudes kõrvale keedetud kartuleid või värsket salatit.

Kokkuvõte

Ahjus küpsetatud räimefileed on suurepäraseks näiteks nutikast ja lihtsast Eesti köögist. See on ideaalne roog, kui soovid pakkuda omastele midagi erilist, ent samal ajal tahad püsida truuks kodumaiste hõrgutiste maitsepaletile. Räimed on kergesti kättesaadavad ja nii nende ettevalmistus kui ka küpsetamine ei nõua palju aega ega erilisi oskusi. Proovi seda retsepti järgmine kord, kui soovid oma igapäevasele menüüle pisut vaheldust pakkuda või tahad oma külalistele tutvustada eestipäraseid maitseid.