Ehe Eesti Kartulisalat Traditsioonilise Twistiga

Sissejuhatus

Eesti köök on tuntud oma maalähedaste ja lihtsate maitsete poolest, kus au sees on traditsioonilised toidud ja kohalikud toorained. Üks selline armastatud roog on kodune kartulisalat, mis kaunistab eestlaste toidulauda nii argipäeviti kui ka pidupäevadel. Tänases retseptis võtame ette just selle klassikalise roa, lisades sellele väikese twisti, mis toob esile eestipärased maitsed veelgi paremini.

Sisu

Koostisosad:

  • 1 kg keedetud kartuleid
  • 200 g keedetud porgandeid
  • 200 g keedetud herneid
  • 4 keedetud muna
  • 300 g sinki
  • 1 väike hapukurk
  • 2 keskmist õuna
  • 200 g majoneesi
  • 200 g hapukoort
  • 1 väike peotäis hakitud tilli
  • 1 väike peotäis hakitud murulauku
  • Sool, pipar ja suhkur maitse järgi
  • 1 spl äädikat (näiteks õunaäädikas)
  • 1 küüslauguküüs (valikuline)

Valmistamine:

  1. Ettevalmistus:
  2. Keeda kartulid, porgandid ja herned soolaga maitsestatud vees kuni need on pehmed. Jahuta, koori ja tükelda kuubikuteks.
  3. Keeda munad kõvaks, jahuta kiirelt külma veega, seejärel koori need ja haki väikesteks tükkideks.
  4. Tükelda sink sama suurteks kuubikuteks kui köögiviljad.
  5. Haki hapukurk ja õunad väikesteks tükkideks.
  6. Peenesta till ja murulauk.

  7. Kartulisalati kokkusegamine:

  8. Suures kausis ühenda ettevalmistatud kartulid, porgandid, herned, munad, sink, hapukurk ja õunad.
  9. Eraldi väikses kausis sega kokku majonees, hapukoor, äädikas ja maitseained. Kui soovid, purusta küüslauguküüs ja sega kaste hulka.
  10. Vala kaste köögiviljade ja sinki peale ning sega kõik ettevaatlikult, kuid põhjalikult läbi.
  11. Viimasena lisa salatile hakitud till ja murulauk ning sega veelkord korralikult läbi.
  12. Maitsesta lõplikult soola, pipra ja suhkruga vastavalt oma eelistustele.

  13. Serveerimine ja viimistlus:

  14. Lase salatil enne serveerimist külmkapis vähemalt tund aega maitsestuda, kuid parima tulemuse saavutamiseks jäta see ööseks külmkappi.
  15. Enne serveerimist sega salat veel kord läbi ja tõsta see ilusasse serveerimiskaussi.
  16. Kaunista pealt paariks tunniks mõne tillioksaga ja soovi korral muna- või õunarattastega.

Nõuanded ja variatsioonid:

  • Proovi kartulisalatit teha koduaia või turult toodud värske köögiviljaga, et saavutada veelgi autentsem maitse.
  • Võid lisada salatile ka marineeritud seeni või peeti, mis annavad roale rohkem värvi ja erilisemat maitset.
  • Selle retsepti põhjal võid katsetada ka erinevate ürtide ja maitseainetega, et leida just sinu maitsemeeltele kõige meelepärasem kombinatsioon.

Kokkuvõte

Kartulisalat on Eesti pidulaudade klassika, mida iga kokk saab oma käe järgi kohandada. Tähtis on säilitada roa lihtsus ja kodune mekk, kuid pisikesed nüansid ja lisandid võivad traditsioonilise retsepti muuta veelgi huvitavamaks ja isikupärasemaks. Olgu see salat argiõhtu mugavuseks või suure perepeo tähtsündmuseks, Eesti kartulisalatiga ei eksi sa kunagi ja selle valmistamine on alati nauditav tegevus. Proovi ja naudi oma isetehtud tervisliku ja maitsvat salatit, mis kahtlemata toob nostalgiahetki ja soojust igasse südamesse.