Klassikaline Eesti sealihapraad koorekastmega

Eesti köök on tuntud oma lihtsate ja maalähedaste maitsete poolest. Üks selline traditsiooniline toit, mis kindlasti soojendab südant ja kõhtu, on mahlane sealihapraad koorekastmega. See roog on justkui pühapäevane külaskäik vanaema juurde, kus lauale tuuakse kodune ja hingega tehtud söök.

Sissejuhatus

Klassikaline sealihapraad koorekastmega on Eesti laual olnud juba aastakümneid. See on toitev ja maitseküllane roog, mis nõuab küll veidi aega valmistamiseks, kuid selle tulemus on kahtlemata seda väärt. Nüüd aga asume retsepti kallale.

Sisu

Koostisosad:

  • 1 kg sealiha (nt kaelakarbonaad)
  • 2-3 spl õli või sulatatud searasva praadimiseks
  • Sool ja must pipar maitsestamiseks
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 2-3 loorberilehte
  • Vett
  • 2 dl koort
  • 2 spl nisujahu kastme paksendamiseks
  • 1 tl sinepit
  • Värsket peterselli kaunistuseks

Valmistamine:

  1. Esmalt maitsesta lihatükid soola ja pipraga ning pruunista neid suurel pannil mõlemalt poolt õli või searasvas kuldseks.
  2. Tõsta lihatükid ahjupotti. Lisa peenestatud sibulad, purustatud küüslauguküüned ja loorberilehed. Kalla peale nii palju vett, et liha oleks kaetud.
  3. Kata pott kaanega ja tõsta eelkuumutatud ahju. Küpseta 175°C juures umbes 1,5-2 tundi, kuni liha on täiesti pehme.
  4. Kui liha on valmis, aseta see vahepeal kõrvale ja alusta kastme valmistamisega. Kurna lihamahl potist välja ja eralda rasv.
  5. Väikeses potis sega kastme paksenemise jaoks nisujahu väikese koguse koorega. Lisa seejärel ülejäänud koor ja kuumuta vaikselt segades, kuni kaste pakseneb.
  6. Lisa kastmesse sinep, maitsesta soola ja pipraga ning keeda veel paar minutit. Kui kaste on liiga paks, võid lisada veidi lihaleemest.
  7. Tükelda valminud liha ja serveeri koorekastmega üle valatuna. Kaunista värsket peterselliga.

Kokkuvõte

Nautige mahlakat ja kodust Eesti sealihapraadi koorekastmega. See lihtne, kuid maitserikas roog on kindel viis kogu pere südame võitmiseks. Serveeri klassikalist praadi keedetud kartulite, hapukapsa või muu meelepärase lisandiga, et saada täiuslik Eesti kodune eine. Head isu!