Ehtsa Eesti Kartuli-kõrvitsasalati Saladused

Sissejuhatus

Eesti köök on tuntud oma lihtsate, kuid maitsvate ja toitvate roogade poolest. Üks selline söögikord, mida nii argipäevadel kui ka pidustuste laual võib kohata, on kartuli-kõrvitsasalat. See roog ühendab endas Eestimaist talukartulit, sügisest värvi ja maitsvat kõrvitsat ning meie oma põldude rohelisi. Retsepti ilu peitub selle lihtsuses ning kohandamisvõimalustes, mistõttu igaüks võib leida oma lemmikviisi, kuidas seda valmistada.

Sisu

Koostisosad:

  • 1 kg värskeid kartuleid
  • 400 g kõrvitsat
  • 1 suur punane sibul
  • 1 väiksem hapukurk
  • Rohelist sibulat või murulauku
  • 3-4 supilusikatäit majoneesi
  • 2 supilusikatäit hapukoort
  • 1 teelusikatäis sinepit (soovi korral)
  • Maitse järgi soola
  • Maitse järgi musta pipart
  • Soovi korral ürte, näiteks tilli või peterselli

Valmistamine:

  1. Alustuseks peske kartulid põhjalikult puhtaks. Seejärel keetke kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kuid ärge laske neil liiga pudruseks muutuda. Kurnake keedetud kartulid ja laske neil jahtuda.

  2. Samal ajal, kui kartulid jahtuvad, eemaldage kõrvitsalt koor ja seemned ning lõigake liha kuubikuteks. Küpsetage kõrvitsakuubikuid ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni need on pehmed, kuid siiski veel veidi krõmpsuva tekstuuriga. Kõrvitsa küpsetamisel võib lisada veidi õli ja maitsestada soola ning pipraga.

  3. Koorige ja hakkige punane sibul peeneks ning lõigake hapukurk väikesteks kuubikuteks. Rohelisi sibulaid või murulauku hakkige jämedalt.

  4. Kui nii kartulid kui ka kõrvits on jahtunud, lõigake kartulid kuubikuteks, sobiva suuruse valite ise lähtuvalt isiklikust eelistusest.

  5. Suuremas kausis ühendage kartulid, kõrvits, hakitud punane sibul, hapukurk ning rohelised. Segage õrnalt, et komponendid ühtlustuksid, kuid jääksid endiselt terviklikeks tükkideks.

  6. Väiksemas kausis valmistage kaste, segades majoneesi ja hapukoort. Kelle soovib, võib lisada sinepit täiendava kirenduse jaoks. Maitsestage kaste soola ja pipraga.

  7. Valage kaste kartuli-kõrvitsa segule ja segage õrnalt läbi, et kõik komponendid oleksid kaetud.

  8. Lõpetuseks maitsestage salat soovi korral veel soola, pipra või ürtidega. Maitsete segunemiseks võite salati jätta külmikusse maitsestuma umbes tunniks enne serveerimist.

Serveerimine:

Kartuli-kõrvitsasalatit võib serveerida nii toatemperatuuril kui ka jahutatult, sõltuvalt isiklikust eelistusest. See sobib suurepäraselt nii liha-, kala-, kui ka taimetoidukõrvaseks või lihtsalt iseseisva kergete söögikordadena.

Kokkuvõte

Eesti kartuli-kõrvitsasalat on mitmekülgne ja lihtsasti valmistatav roog, mis sobib igasse aastaaega ja igale lauale. Retsept on kohandatav vastavalt isiklikele eelistustele ning köögiviljade valikule, mis teebki sellest ühe Eesti köögi pärli. Oma maheda maitse ja toiteväärtusega kinnitab see salat koha nii argiõhtul kui pidupäeval, tuues igasse söögikorda killukese Eesti kulinaarset pärandit.