Ehe Eesti Kartuli-kodujuustu Pirukas ehk Delikaatne Kodune Hõrgutis

Sissejuhatus

Eesti köök on tuntud oma lihtsate ja maalähedaste roogade poolest. Üks selline armastatud ja hõrk näide on kartuli-kodujuustu pirukas – soe ja rahustav kõhutäis, mis on ühtaegu nii maitsev kui ka koduse õdususe kehastus. Selle piruka retsept tugineb Eesti köögi põhitõdedele: lihtsad koostisained, mõnus maitseküllus ja südantsoojendav tulemus. Valmistamine ei vaja keerukaid oskusi ega haruldasi komponente, vaid hoopis armastust ja hoolt, mida toidu loomisele pühendad.

Sisu

Koostisained:

Tainas:

  • 300 g nisujahu
  • 200 g võid
  • 100 ml külma vett
  • 1 tl soola

Täidis:

  • 500 g kartuleid
  • 200 g kodujuustu (kohalik, teraline)
  • 150 g suitsujuustu
  • 2 keedetud muna
  • 1 sibul
  • 2 spl võid
  • 1 tl soola
  • 1/2 tl musta pipart
  • Tilk piima või koort
  • Maitserohelist (tilli või peterselli), peeneks hakitud

Glaseerimiseks:

  • 1 muna

Valmistamisjuhend:

Tainas:

  1. Alusta piruka taina valmistamisega. Selleks sega kausis nisujahu soolaga.
  2. Lisa kuubikuteks lõigatud või ja näpi kätega või jahu hulka, kuni segu meenutab jämedamaid riivsaiajäätmeid.
  3. Lisa külma vett ja sega kuni tainas hakkab kokku hoidma. Vajadusel lisa veel vett. Kätle tainast kuni see on ühtlane ja elastne.
  4. Vormi tainas palliks, kata toidukilega ja aseta külmikusse vähemalt 30 minutiks tahenema.

Täidis:

  1. Täidise valmistamiseks keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Seejärel kurna ja tambi kartulid pudruks, lisa tilk piima või koort, et muuta segu kreemjamaks.
  2. Haki sibul peeneks ning prae see madalal kuumusel võis klaasjaks.
  3. Riivi suitsujuust ja sega see koos peenestatud keedetud munade, praetud sibula, kodujuustu ja hakitud maitserohelisega kartulipudru hulka.
  4. Maitsesta segu soola ja musta pipraga. Sega kõik korralikult läbi ja pane kõrvale.

Piruka kokkupanek ja küpsetamine:

  1. Kuumuta ahi 200 kraadini.
  2. Jaga tainas kaheks – üks osa tainast rulli pirukapõhjaks ja teise tainaosa jäta pealmiseks kihiks. Tainast rullides jäta see veidi paksem kui tavaliselt, et see paremini täidist koos hoiaks.
  3. Vooderda lahtikäiv koogivorm (umbes 24 cm läbimõõduga) küpsetuspaberiga ja aseta sinna rullitud tainas, veendu, et tainas kataks vormi põhja ja ääred.
  4. Kalla täidis vormi ja silu see ühtlaseks kihiks.
  5. Rulli ülejäänud tainas lahti ning kata sellega piruka täidis. Suru servad tugevalt kokku, et tainas piruka sisu ümber tihedalt kinni hoiaks.
  6. Klopi lahti üks muna ja pintselda sellega piruka pealmine kiht üle, et saavutada kaunis kuldkollane jume.
  7. Küpseta pirukat ahjus umbes 40-45 minutit või kuni pealmine kiht on kenasti kuldkollane.
  8. Lase küpsetisel veidi jahtuda enne lahtilõikamist.

Kokkuvõte

Ehe Eesti Kartuli-kodujuustu Pirukas ehk Delikaatne Kodune Hõrgutis on maitsev kombinatsioon lihtsatest, kuid toitvatest koostisainetest, mis toovad suhu Eesti maa köögi tõelise olemuse. Serveeri soojalt, koos värske salati ja külmapiimaga, et kogeda terviklikku maitseelamust. See pirukas on ideaalne nii pidulauale kui ka argipäeva õhtusöögiks, pakkudes soojust ja rahulolu igale maitsemeelele. Proovi ja veendu ise, kui imeline võib olla lihtne Eesti köögi klassika!