Ehe Eesti Ahjupraad Peedikatte ja Kartulitega

Sissejuhatus

Eesti köök on tuntud oma lihtsuse ja maalähedase iseloomu poolest, kombineerides kohalikke tooraineid traditsiooniliste valmistusviisidega. Selles retseptis keskendume kodusele ahjupraele, mis on Eesti talvisel laual tihti au sees. Eriline peedikate annab lihale mahlase ja maitsva kihi ning rõhutab kodumaiseid maitseid.

Sisu

Koostisosad

Prae jaoks:

  • 1 kg sea- või veiseliha (nt abatükk)
  • 2 spl maitsestamata jogurtit või hapukoort
  • 1 spl sinepit
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 spl sojakastet
  • 2 oksa rosmariini
  • 1 tl tüümiani
  • Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart maitse järgi

Peedikatte jaoks:

  • 3 suurt keedupeeti
  • 2 spl mett
  • 2 tl õunaäädikat
  • 1 spl oliiviõli
  • Soola ja pipart

Kartulite jaoks:

  • 1 kg väiksemaid kartuleid
  • 3 spl oliiviõli
  • 1 tl meresoola
  • 1 tl paprikapulbrit
  • Paar oksa värsket tüümiani
  • Näpuotsatäis purustatud küüslauku (või maitse järgi)

Valmistusjuhend

Ahjuprae ettevalmistus:

  1. Kõigepealt tee marinaad. Sega kokku jogurt või hapukoor, sinep, purustatud küüslauguküüned, sojakaste, hakitud rosmariin, tüümian, sool ja pipar. Määri see segu lihale ühtlaselt kõikidele külgedele ja jäta vähemalt tunniks ajaks külmikusse marineeruma, ideaaljuhul üleöö.
  2. Eelsoojenda ahi 175 kraadini.
  3. Aseta marineeritud liha ahjupannile. Küpseta ahjus, kuni liha on seest jõudnud soovitud küpsusastmeni (sealiha puhul soovitavalt sisetemperatuurini 70-75 kraadi, veiseliha puhul vastavalt eelistusele). Keskmine küpsetusaeg on umbes 1 tund, kuid see võib erineda olenevalt lihatüki paksusest ja ahju omadustest.
  4. Kontrolli liha küpsust termomeetriga. Kui liha on küps, tõsta see ahjust välja ja lase enne viilutamist vähemalt 10-15 minutit puhata.

Peedikatte valmistamine:

  1. Riivi keedetud peedid jämeda riiviga ja sega kokku mee, äädika, oliiviõli ning maitse järgi soola ja pipraga.
  2. Määri segu ahjuprae peale umbes 20-30 minutit enne kui liha on täielikult küps. Pane liha uuesti ahju, et peedikate saaks ilusa glasuuritud pealiskihi.

Küpsetatud kartulite valmistamine:

  1. Pese kartulid puhtaks ja lõika soovi korral poolikuteks või neljandikeks. Kui kasutad noori kartuleid, siis võid jätta need terveks.
  2. Sega suures kausis kokku kartulid, õli, meresool, paprikapulber, tüümian ja küüslauk, kuni kartulid on õli ja maitseainetega ühtlaselt kaetud.
  3. Laota kartulid ühe kihina ahjuplaadile. Küpseta neid ahjus 175 kraadi juures 40-50 minutit või kuni need on pealt kuldpruunid ja seest pehmed. Aeg-ajalt võid kartuleid segada, et need ühtlaselt küpseksid.

Kokkuvõte

Nüüd, kui praad on küpsenud kuldse peedikatte all ja kartulid krõbedad, on aeg katta laud. Serveeri oma mahlast ahjupraadi koos aromaatsete kartulitega, mis täiendavad liha maitsvaid nüansse. Kõrvale võib pakkuda ka hooajalisi värskeid salateid. Selline roog ei jäta ükskõikseks ühtegi lihasõpra ja tõestab, et Eesti köögis peitub tõeline rikkus oma kodumaiste toorainete ja traditsiooniliste valmistusviiside näol. Naudi koos perega või sõpradega pühapäevaseid õhtusööke või tähtpäevi, tuues sellega lauale killukest ehedat Eesti maitset.